💳 Jak si vydělat peníze jako dítě?

Jak vydělat jako dítě student online přes internet

Jak si vydělat peníze už v 11 letech, ve 12, 13, 14 letech? A jak se liší vydělávání od 15 let na internetu online? Brigády a práce nejen pro děti najdete přehledně níže.

V České republice je klasická práce dětí ve věku do 15 let zcela zakázána! Občanský zákoník však počítá s výpomocí v domácnosti formou drobných prací. Pokud je vám mezi 15 až 18 lety máte už více možností jak si peníze vydělávat. Od 15 let už můžete chodit na klasické brigády a pracovat například v McDonaldu nebo dalších fastfoodech. Pojďme si ale na rovinu říct jaké možnosti výdělků mají děti kterým ještě nebylo ani 15 let. Začněme těmi více pracnějšími způsoby.

Jak vydělat peníze z pohodlí domova online a s pomocí internetu?

YouTube kanál

Svůj vlastní youtube kanál si lze založit od věku 13 let. Do dovršení 13 let se tedy děti neobejdou bez spolupráce s rodiči (pokud tedy mají ambici tvořit videa a v budoucnu se tím třeba i živit). Pokud je už tvůrci 13 let, může si youtubový kanál sám založit a libovolně tvořit videa na různá témata. Pro zpeněžení je nutné mít alespoň 1000 odběratelů a současně 4000 shlédnutých hodin. Po zapnutí monetizace (tedy zpeněžení) si ovšem musíte založit Google Adsense účet a svůj příjem patřičně danit – opět se tedy neobejdete bez spolupráce s rodiči neboť pro příjem z youtube respektive přes Google Adsense je třeba se stát identifikovanou osobou nebo plátcem DPH a příjem danit.

Kolik vydělávají YouTubeři v ČR?

Proto bych doporučoval ve věku pod 18 let pouze tvořit videa, budovat svou komunitu fanoušků a až po nabytí plnoletosti zapnout reklamy a začít vydělávat. Nejtěžší začátky si tak prožijete ve věku do 18 let a pěkně si nastartujete kariéru v nízkém věku. Alternativou je požádat fanoušky aby si zaplatili členství například na patreonu nebo stále populárnějším herohero.

O tom jak si jako dítě vydělat se můžete podívat také na videu

Vlastní webové stránky

Vlastní eshop bych rozhodně nedoporučoval – je zde obrovská konkurence a navíc jde o náročnou podnikatelskou činnost, kterou nezvládá ani řada dospělých. Ideální je z mé vlastní zkušenosti obsahový informační web na jakékoliv téma. Zaměřit se na takzvaný obsahový marketing v mladém věku je nejlepší způsob jak si rychle vybudovat pasivní a stabilní příjem. Víte proč bych za to dal ruku do ohně? Inu především je zde extrémně nízká investice – stačí vám na wedosu registrovat doménu za 175 Kč a při registraci si zvolit Po dokončení objednávky neobjednávat webhosting (hosting je totiž k doméně zdarma, ač s omezeními vám to bude pro provoz plnohodnotného webu stačit).

Doménu si ovšem budete muset registrovat na rodiče respektive osobu starší 18 let. K sobě na počítač si zdarma stáhnete wordpress, který rozbalíte na hosting u wedosu a spojíte s doménou. Samozřejmě pro základní vytvoření webu si budete muset něco málo nastudovat, ale jakmile si tuto dovednost osvojíte neuvěřitelně se vám otevřou nové možnosti.

Budete mít vlastní webovou stránku, kterou budete moci následující roky rozvíjet a může se to stát i vaším hlavním příjmem v dospělosti. Velkou výhodou v obsahovém marketingu je malá konkurence, málokdo věnuje tolik úsilí do psaní článků – je zde tedy například ve srovnání s youtube relativně malá konkurence a Google vyhledavač mezi webovými stránky je nejnavštěvovanější webová stránka na světě, youtube je až na druhé pozici… a kam se na Google hrabe takový instagram nebo tiktok. I proto platí, že webová stránka je to nejvíc co můžete vlastnit.

Doporučoval bych zvolit si nějaké téma, které Vás aktuálně baví… například pokud máte rádi skejtování, můžete si registrovat doménu o skateboardingu. Uděláte si pěkný web o skatování, kde můžete psát informace o výběru skatu, koleček, vytvořit zde mapu míst kde se dá dobře skatovat a obecně psát vše o skateboardingu. Na rozdíl od tvorby na youtube si na svém webu můžete spustit reklamy přes Google Adsense ihned a i při nízké návštěvnosti vydělávat nějaké ty peníze. Váši webovou stránku můžete případně prodat. Obvyklé částky za webovou stránku (na které už ovšem nějaký dobrý obsah vytvoříte) se pohybují v řádech desítek tisíc korun českých.

Při vyšší návštěvnosti můžete z vašich článků o skateboardingu odkazovat přes affiliate odkazy například na prodej oblečení.

Pojďme se tedy už rychleji podívat na další způsoby vydělávání peněz online přes internet.

Založení podcastu

Pokud nemáte rádi psaní a současně neradi střiháte videa, další možností je založení vlastního podcastu. Jeden příklad za všechny – podcast Neplecha ukončena, který tvoří Bára z pohodlí domova a zaměřuje se pouze na knihy Harryho Pottera. Vydělávání na podcastech je náročnější než z klasickách reklam na webech nebo youtube. Musíte směrovat své posluchače ideálně na patreon nebo herohero. Na příkladu podcastu Neplecha ukončena je ovšem vidět, že i takto se dají vydělat slušné peníze. Při vytvoření 80 episod podcastu má Bára přes 2200 odběratelů na herohero což jí generuje měsíční příjem v čistém kolem 170.000 Kč. A to jediné co dělá je vysoká znalost 7 knížek o Bradavicích a samozřejmě neuvěřitelná píle a vytrvalost.

Rozprodání zbytečností

Slušně jednorázově vydělat si můžete například prodejem svého starého jízdního kola nebo prodejem dalších svých předmětů (samozřejmě se svolením rodičů). Vhodnější je se přímo domluvit s rodiči na tom, že se rádi postaráte o rozprodání rodinných nepotřebných věcí jako je stará elektronika, staré oblečení nebo třeba staré sportovní pomůcky. Pokud vám rodiče dovolí některé tyto předměty prodat a nechají vám z toho nějaký zisk máte skvělou příležitost jak si něco vydělat. K registraci na Bazoši budete potřebovat pouze telefonní číslo a následně vytvořit atraktivní inzerát na Vámi nabízené předměty.

Doučování

Ve věku od 16 let už můžete nabídnout své služby jako doučovatel na zprostředkovatelských portálech. Nejčastěji takto můžete doučovat angličtinu, matematiku, češtinu nebo chemii. Samozřejmě budete cílit na děti, které jsou mladší než vy sami abyste jim předali znalosti, které už vy ovládáte.

Psaní článků za peníze

Pokud máte talent na psaní, můžete se registrovat na webech o copywritingu – za registraci se nicméně musí platit. Zdarma můžete ovšem získat zakázky na psaní článků opět na webtrhu. V sekci Poptávky jazykových služeb stačí jen napsat, že nabízíte psaní článků a stanovit svou cenu. Poté do textu napíšte svůj mail kam vám už budou chodit nabídky z kterých si vyberete. Psát můžete například o cestování, sportu nebo jakémkoliv koníčku, který vás baví a kde se vám to bude psát levou zadní.

Copywriting je dovednost, kterou si zdokonalíte praxí a tréninkem. Schopnost pěkně a rychle psát se vám bude hodit ve většině budoucích zaměstnání. Určitě se co nejdříve naučte psát všemi deseti prsty a bez koukání na klávesnici. Tento způsob vydělávání peněz je vlastně stejný jako kdybyste psali na vlastní web, jen v tomto případě obdržíte fixní částku ihned (obvykle kolem 200 Kč za jeden článek) a v případě vlastního webu získáte peníze až za mnoho měsíců z návštěvníků, kteří přijdou z vyhledavače google a kliknou u vás na webu na reklamní jednotku.

Možnosti výdělku jako dítěVýdělek pro studenta/dítě
Výdělek v McDonaldu128 Kč/hod
Výdělek v Kauflandu158 Kč/hod
Výdělek skladníka150 Kč/hod
Výdělek na noční směně165 Kč/hod
Výuka italštiny290 Kč/hod
Výdělek youtube kanálubez omezení
Výdělek vlastním webembez omezení
Výdělek podcastudle počtu odběratelů
Výdělek přes bazosjednorázový
Výdělek copywritinguCca 200 Kč/článek
Výkup železa1 kg za 6 Kč
Sekání trávy, úklid sněhudle domluvy
Úklid domácnostidle domluvy

Průměrná hodinová sazba na brigádách u mladých mezi 16 až 19 lety je 140 Kč až 170 Kč. Nejvyšší průměrná hodinovka kolem 170 Kč je tradičně na brigádách v Praze.

Programy, které neustále vydělávají

Některé finanční kanály doporučují nainstalovat programy jako honeygain nebo například cryptotab do prohlížeče. Tyto programy vám mají vydělávat peníze automaticky na pozadí a při spuštění. Obvykle získáte ještě nějakých 200 Kč jako odměnu za registraci (vybrat si tyto peníze ovšem můžete až za několik měsíců až vytěžíte nějaké další peníze).

Zdá se to jako snadný výdělek, důvody proč bych tento způsob nedoporučoval vidím tři: za prvé jdou takto vydělat opravdu malé částky, pokud se budete hodně snažit a budete mít nonstop spuštěný počítač, mobil i tablet vyděláte částky kolem 100 Kč za měsíc! druhým zádrhelem je, že tyto programy které pracují na pozadí obvykle posílají informace z prohlížeče třetím stranám a pomáhají jim tak cílit na vaše zařízení reklamy. Třetím problémem je vysoká spotřeba elektrické energie a zvýšený datový tok download a upload. Stručně řečeno, to co takto vyděláte se bude muset zaplatit na účtu za elektřinu a na datech (i kdybyste měli neomezená data, datový tok budete mít s těmito programy nižší). Jako třešnička na dortu je prostě a jednoduše opotřebení hardwaru na vašem mobile a počítači – prostě si budete muset dříve koupit nový. Na rozdíl od mých konkurentů vám tak nedám affiliate odkaz na tyto programy do popisku pod videem. Vážím si vás a nebudu vám kvůli mému vlastnímu zisku doporučovat scam.

Je už na Vás zda budete mít raději aktuálně pár kaček nebo v budoucnu stabilní příjem z vlastního projektu. Já v tom mám jasno = raději v mládí budovat a v dospělosti z toho těžit.

Jak si jako dítě vydělat peníze offline?

Ideální první brigády jsou napříkald v McDonaldu, jako uvaděč v kině nebo případně doplňování zboží v obchodě. Existují ovšem i přivýdělky pro mladší 15 let takzvaně na ruku v rámci rodiny.

Výkup železa & lahví

Automaty na výkup lahví najdete ve všech hlavních obchodech. Za jednu láhev na víno dostanete 3 Kč, stejně tak láhev na pivo 0,5 litru nebo třetinkovou láhev na minerální vodu také 3 Kč.

Pokud máte dům a zahradu a ideálně bydlíte na vesnici, můžete se domluvit s rodiči, prarodiči nebo zkusit obejít sousedství a zeptat se na staré železo. Za 1 kg železa dostanete kolem 6 Kč. Za 1 kg mědi nebo mosazi pak až kolem 110 korun! Můžete si tak vydělat pěkné peníze a současně uklidíte váš sklep nebo škarpu u silnice, kde někdo vyhodí něco železného. Já jsem takto odvážel staré železo do sběru na kolečku ve věku kolem 14 let.

Sekání trávy, shrabání listí, úklid sněhu

V létě můžete posekat trávník, na podzim shrabat staré popadané listí a v zimě uklidit sníh před domem na cestě. Tyto své služby můžete za drobný poplatek nabídnout nejen svým příbuzným, ale také lidem v okolních domech v sousedství. Já jsem například takto ve věku kolem 13 let sbíral slimáky na zahrádkách u sousedů v naší vesnici.

Úklid domácnosti

Umyjte auto nebo se domluvte na drobné odměně za kompletní úklid domácnosti. Ono umýt všechny okna, zamést podlahy, oprášit nábytek, vyluxovat nebo například umýt nádobí zabere hodně času a jsou lidé, kteří Vám rádi zaplatí, aby tyto domácí práce nemuseli sami dělat.

Kromě vydělaných pěnz se každou svou snahou o získání těchto prací naučíte také vystupování – vždy se snažte působit příjemně, usmívat se a současně nikdy lidi, které žádáte o přivýdělek neotravujte.

Hlídání domácích mazlíčků

Hlídat můžete například sousedům psy, když jedou na dovolenou. Současně můžete vydělat nějaké peníze za pohlídání jejich domu nebo bytu.

Mystery shopping

Registrovat se můžete také na webech o mystery shopingu. Odměny zde se pohybují kolem 250 Kč za návštěvu krámu. Přivýdělek je snadný, registrujete se do systému a pak už jen vyčkáte až dostanete nabídku na mystery shopping. Vaší rolí bude být fiktivní nakupující, který bude předstírat zájem o dané zboží ve vybrané prodejně. Poté doma do online systému napíšete jaký byl váš zážitek z nákupu. Za tuto návštěvu vám zprostředkovatel pošle odměnu na váš bankovní účet. Pro registraci budete tedy potřebovat svůj bankovní účet a telefonní číslo.

K bohatství se ještě nikdy nikdo neprošetřil… ale současně platí, že Bez práce, nejsou koláče.

Nejčastější první práce mladistvých

  1. manuální práce ve výrobě {16 %}
  2. práce ve fastfoodu {16 %}
  3. sklad a logistika {15 %}
  4. servírka nebo číšník {14 %}
  5. administrativa, asistentka {13 %}
  6. stavební práce {13 %}
  7. hlídání dětí {12 %}
  8. roznos letáků a pošty {12 %}
  9. pokladník či prodavačka {12 %}
  10. hosteska, recepční {9 %}

Časté dotazy

Jak si nejlépe vydělat v 11 letech, ve 12, 13, 14 a 15 letech? (jako dítě)

Nejlepší způsoby vydělávání peněz pro děti zjistíte z videa výše v článku. Chybět zde nebudou ani zajímavé tipy na práce mimo počítač – offline.

Jak vydělat peníze online na internetu jako dítě či student?

Založení vlastního YouTube kanálu lze rozjet už od 13 let. Pro stabilnější příjem v mladším věku je ideální začít s vlastní webovou stránkou.

Jak vydělat jako dítě student online přes internet
Jak vydělat jako dítě student online přes internet
Domů » Ekonomika & Finance » Jak si vydělat peníze jako dítě?
Článek sepsal a naposledy aktualizoval Tony dne

Otázky a odpovědi

  • Samuele Prediger 19. 3. 2023, 9:15

    Doučím každé dítě. Je mi 12 let. 100 Kč na den. Čas je na vás.

  • Grafik 3. 12. 2023, 13:29

    Dělám webové stránky a grafiku a je mi 15 let. Můžu vydělávat takto peníze? Pokud ano můžu dělat na sebe? Můžu dělat i pro firmy grafiku?

  • Tony6 16. 12. 2023, 16:12

    Ahoj a díky za komentář. Platí, že „Příležitostné příjmy jsou osvobozeny od daně z příjmů do limitu 30 000 Kč za rok“. Takže to můžeš dostat od firmy na ruku a nic neřešit. Pokud by to bylo více je třeba si už udělat živnostenský list…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *